Pomlad prinaša ogromno zdravih divjih rastlin (divji šparglji, regrat, gobe, pa seveda tudi čemaž in ostale rastline).

Pri čemažu uporabljamo samo zelene liste. Čemaž je v osnovi divji česen, zato diši po česnu. Uporablja se kot začimba oziroma dodatek jedem, tako da ga ni priporočljivo v enem obroku pojesti preveč. Foto: Žiga Živulovič jr./Bobo

Čemaž ima le dva suličasta lista

Čemaž ima tanke suličaste zelene liste, ki zelo dišijo po česnu. Njegovi listo so po obliki (ampak res samo po obliki) podobni tudi šmarnici. Šmarnica je cvetoča okrasna rastlina z zelo dišečimi belimi cvetovi. Njeni zeleni listi pa so strupeni, zato je pri nabiranju potrebno biti zelo previden.

Spomladi poženeta iz čebulice le dva dolga suličasta lista. Med njima pa je golo, pokončno in robato cvetno stebelce. Foto: MMC RTV SLO
To je šmarnica, ki ima podobne liste kot čemaž. A pozor: šmarnica je hudo strupena, zato je pri nabiranju čemaža potrebno biti izjemno pozoren in rastlino dobro poznati. Foto: MMC RTV SLO


Druga rastlina, ki ji je čemaž podoben pa je strupen jesenski podlesek. Njegova posebnost je v tem, da listi rastejo kot iz grma v šopu - iz enega stebla. Po tem ga zlahka ločimo od čemaža.

Jesenski podlesek, ki tudi ima liste podobne čemažu. Rastejo iz istega stebla, po čemer ga najbolj prepoznamo. Foto: MMC RTV SLO

Sicer si pa vse te in podobne informacije o čemažu oglejte v videoposnetku iz oddaje Dobro jutro.

Gozdovi že dišijo po čemažu
Domača lekarna – prepoznajmo čemaž